Hvorfor bør du drive med mental trening?

I dette innlegget vil jeg gå inn på hvorfor idrettsutøvere bør drive med mental trening. Mental trening kan gi en rekke positive gevinster både i treningshverdagen, i konkurransesituasjoner og på andre sider av livet. Her vil jeg presentere noen av dem.

barbell-375482_960_720
Mental trening kan gi fordeler i treningshverdagen, så vel som i konkurranse og i livet generelt.

Treningshverdagen

Mange tror at mental trening «bare» handler om å holde hodet kaldt og prestere når det virkelig gjelder. Det stemmer ikke. Mental trening kan også hjelpe deg med å få mer ut av treningshverdagen. Det er tross alt på trening at man legger grunnlaget for gode prestasjoner.

Dersom man skal klare å oppnå noe som helst i idrettsverdenen, er det en forutsetning at man har den nødvendige motivasjonen som får en til å gå ut og legge ned det nødvendige treningsarbeidet. Vi kjenner alle til den berømte «dørstokkmila». Noen ganger har man rett og slett ikke lyst til å gå ut og trene. Været er dårlig, du føler deg litt sliten, og det går en veldig spennende fotballkamp på TV. Hvorvidt man da tar det riktige valget og gjennomfører den planlagte økten, eller om man lar latskapen ta overhånd og henfaller til sofaen, handler i stor grad om motivasjon.

Vi kjenner alle til den berømte «dørstokkmila». Noen ganger har man rett og slett ikke lyst til å gå ut og trene.

Det finnes flere mentale treningsmetoder som kan hjelpe til med å bygge opp en sterk motivasjon. Den mest åpenbare metoden er å sette seg gode mål. De fleste idrettsutøvere har et langsiktig mål som de virkelig har lyst til å oppnå. Det kan være alt fra å bli verdensmester om 8 år til å klare merkekravet på Birken neste vinter. Problemet med de langsiktige målene er at de ofte blir litt for fjerne til å kunne skape den sterke motivasjonen man trenger her og nå. Derfor er det viktig å hele tiden sette seg kortsiktige mål, slik at man stadig har noe konkret å strekke seg etter. Du vet at ved å jobbe mot de kortsiktige målene dine, kommer du et lite steg nærmere drømmemålet ditt. Riktig bruk av kortsiktig og langsiktig målsetting kan gjøre underverker for en idrettsutøvers motivasjon.

Visualisering kan også brukes for å forsterke treningsmotivasjonen. Den mest motiverende formen for visualisering er å se for deg at du oppnår målene dine. Skap et mentalt bilde av at du klarer det du har jobbet så hardt for, hør bruset fra publikum, og kjenn på den gode følelsen det gir. En kort økt med slik visualisering kan få deg til å velge joggeskoene i stedet for sofaen. Som alle andre mentale treningsformer er visualisering en teknikk som må trenes opp over tid. Desto mer livlige bilder du klarer å skape, desto større effekt vil visualiseringen ha.

Wayne Rooney er en av utallige idrettsutøvere som bruker visualisering aktivt. (Bilde © Kryzhanovsky Kirill, CC BY-SA 3.0)
Wayne Rooney er en av utallige idrettsutøvere som bruker visualisering aktivt. (Bilde © Kirill Kryzhanovsky, CC BY-SA 3.0)

I kamp og konkurranse

Når du møter opp til konkurranse, ønsker du selvsagt å gjøre en god prestasjon. Du vet at du har gjennomført en god treningsperiode og at du er så klar som du kan få blitt, men noen ganger kan det likevel være vanskelig å få frem det beste i deg selv når det gjelder som mest. Det er helt normalt. Antakeligvis finnes det ikke en eneste idrettsutøver som aldri har blitt påvirket av «stundens alvor» i forbindelse med en viktig konkurranse. Heldigvis kan man lære seg å prestere på sitt beste i slike situasjoner ved hjelp av mental trening.

Mange sliter med stress foran og under konkurranser. En veldig vanlig årsak til dette er at de er usikker på om de kan prestere på det nivået som er forventet av dem. Usikkerheten gjør at man blir anspent og stresset. Dette kan motvirkes ved å sette selvrefererte mål for konkurransen – mål som du selv har kontroll over. Dersom du kan slutte å bekymre deg over hva konkurrentene dine driver med, og heller konsentrere deg fullt og helt om dine egne oppgaver og din egen prestasjon, er mye gjort. Da har du tatt kontroll over din egen «skjebne», og det er en mye mer behagelig situasjon å være i.

Det er også veldig å oppleve at man blir for anspent i kroppen foran og under konkurranser. Dette er ofte en reaksjon på at man er i en uvant eller presset situasjon. Gjennom mental trening kan man lære seg å senke (eller heve) spenningsnivået i kroppen til dit det bør være. Det kan blant annet gjøres ved hjelp av enkle pusteteknikker, som man bør trene på i rolige omgivelser slik at man kan mestre dem i mer krevende situasjoner. Slike avspenningsteknikker er spesielt nyttige i dagene før viktige konkurranser, når noen utøvere blir så nervøse og anspente at de blir utmattet allerede før de skal prestere.

I konkurransesituasjoner er det også viktig at man klarer å konsentrere seg om de riktige tingene, og at man ikke lar seg distrahere av omgivelsene. Ved hjelp av systematisk mental trening kan trene opp konsentrasjonsevnen slik at man ikke blir så lett påvirket av distraksjoner, og at man lærer seg å flytte oppmerksomheten raskt og effektivt tilbake dit den skal være dersom man først blir distrahert. Dette kan blant annet gjøres gjennom oppmerksomhetstrening, å utvikle rutiner og å arbeide inn refokuseringstriggere.

Utenfor idrettens verden

I tillegg til effektene det gir på idrettsbanen, kan mental trening gi deg en rekke fordeler på andre områder av livet. Det er for eksempel ikke vanskelig å se for seg at evnen til å mestre stress kan komme til nytte i skole- og jobbsammenheng. Det samme kan sies om avspenningsteknikker og konsentrasjonstrening. De motiverende effektene av å sette seg smarte mål kan også komme til nytte på andre arenaer enn idrettsbanen.

I en annen artikkel kommer jeg til å skrive om fordelene idrettsutøvere kan oppnå ved å være mestrings- og utviklingsorientert i stedet for resultatorientert. Dette er like aktuelt på andre områder som det er på idrettsbanen. Carol Dwecks klassiske bok «Mental vekst» («Mindset» på engelsk) går inn på dette temaet, og viser hvordan utviklingsorientering kan medføre bedre selvfølelse, bedre læringsevne og mange andre fordeler på andre områder av livet. Et såkalt «growth mindset» kan jobbes frem ved hjelp av mental trening og å sette seg selvrefererte mål.

Alt i alt kan man si at mental trening kan gi store positive gevinster både i treningshverdagen, i konkurransesituasjoner og utenfor idrettsbanen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *